Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
jainge
just joined
Topic Author
Posts: 23
Joined: Fri Mar 02, 2018 10:00 pm
Location: Honolulu, Hawaii
Contact:

R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Sun Sep 13, 2020 2:29 am

Running MikroTik RouterOS 6.47.3 on a wAP-LTE-US device.

I am getting DL/UL speeds of 7Mbps/10Mbps, so i know there is a proper and consistent connection.

When attempting to update modem firmware via FOTA I see that there is an update available:

[admin@MikroTik] > / interface lte firmware-upgrade lte
installed: R11eL_v12.09.171931
latest: R11eL_v16.02.183961

However, when attempting (repeatably) to update firmware it first displays "status: connecting". Followed by "status: checking". Then finally "status: downloading".

And after a long wait of displaying "status: downloading", it ultimately shows "failed".

[admin@MikroTik] > interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes
status: failed

Is there another way of performing this firmware-upgrade?

Perhaps somehow applying it through the "Files" screen?

Any other suggestions?

Thank You for your help, it is Greatly Appreciated!

Mahalo - Jim Ainge
Last edited by jainge on Sun Sep 13, 2020 6:06 am, edited 1 time in total.
 
neutronlaser
Member
Member
Posts: 447
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:18 pm

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Sun Sep 13, 2020 3:44 am

Try disabling or enabling your normal ethernet connection to the internet. I read that the updates need to be done using the LTE network. Although it never worked the 10x times I tried it.
 
User avatar
jainge
just joined
Topic Author
Posts: 23
Joined: Fri Mar 02, 2018 10:00 pm
Location: Honolulu, Hawaii
Contact:

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Sun Sep 13, 2020 6:03 am

Yup, I'm only using the AT&T LTE Network. Thanx for the reply!
 
User avatar
krafg
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 726
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Sun Sep 13, 2020 7:26 am

I upgraded using USB to miniPCIe adapter 2 with of these modules.

Not all adapters are compatible.

This is compatible: https://www.ebay.com/itm/4G-LTE-IOT-Min ... b682cde513

If you have another similar adapter, you can try if it works. If the computer not recognized any change in hardware after plug in the adapter with LTE module installed, it is not compatible.

Please contact to Mikrotik support to get drivers, tools, firmware and instructions to do the upgrade.

Regards.
If you want to know my network, you can find it here.

Telegram: @krafgrgi

Image
 
User avatar
jainge
just joined
Topic Author
Posts: 23
Joined: Fri Mar 02, 2018 10:00 pm
Location: Honolulu, Hawaii
Contact:

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Sun Sep 13, 2020 9:11 am

Thank You.

I do not have an adapter like that... one more thing for my toy box. https://www.ebay.com/itm/4G-LTE-IOT-Min ... b682cde513

There is something definitely wrong here...

I am posting this so that others that run into this will not waste their time and realize that it is time to contact MikroTik Support.

When performing the steps described to perform the LTE Modem Firmware Upgrade in the wiki.mikrotik.com (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... re_upgrade) I am able to receive a result and I can see the Traffic passing through the LTE interface.

[admin@MikroTik] > interface lte info lte1 once
pin-status: ok
registration-status: registered
functionality: full
manufacturer: MikroTik
model: R11e-LTE-US
revision: MPSS: R11eL_v12.09.171931 APSS: R11eL_v02.14.173531
CUSTAPP:
current-operator: AT&T
lac: 23
current-cellid: 128048146
enb-id: 500188
sector-id: 18
phy-cellid: 221
access-technology: Evolved 3G (LTE)
session-uptime: 7s
imei: 355509090041493
imsi: 310410272243754
uicc: 89014103272722437544
earfcn: 5110
rsrp: -68dBm
rsrq: -10dB
[admin@MikroTik] > interface lte firmware-upgrade lte1
installed: R11eL_v12.09.171931
latest: R11eL_v16.02.183961
[admin@MikroTik] > interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes
status: downloading

HOWEVER, once you attempt to run the "interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes" command to download the firmware-upgrade, the R11e-LTE-US modem disconnects/shuts down and no longer passes traffic for anything. This happens whether you use the Stable routeros-mipsbe-6.47.3.npk or the routeros-mipsbe-6.48beta35.npk.

After it evidently gives up on downloading, it displays a "status; failed".

Then the modem will reconnect and things go back online.

I've even tried changing to the Long-Term routeros-mipsbe-6.45.9.npk, only to confirm that the firmware-upgrade commands are not supported under that RouterOS.

[admin@MikroTik] > interface lte info lte1 once
pin-status: ok
registration-status: registered
functionality: full
manufacturer: MikroTik
model: R11e-LTE-US
revision: MPSS: R11eL_v12.09.171931 APSS: R11eL_v02.14.173531
CUSTAPP:
current-operator: AT&T
lac: 23
current-cellid: 128009738
enb-id: 500038
sector-id: 10
access-technology: Evolved 3G (LTE)
session-uptime: 1m18s
imei: 355509090041493
imsi: 310410272243754
uicc: 89014103272722437544
rsrq: -15dB
[admin@MikroTik] > interface lte firmware-upgrade lte1
failure: Device does not support this feature!
[admin@MikroTik] > interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes
failure: Device does not support this feature!
 
neutronlaser
Member
Member
Posts: 447
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:18 pm

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Sun Sep 13, 2020 5:07 pm

Following this topic as I also have a R11e-LTE-US using AT&T, never could upgrade firmware and received no response from support.
 
User avatar
krafg
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 726
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Mon Sep 14, 2020 3:27 am

Anyway the problem is not with At&t, I used two different ISP, not from US and anyway the process fails.

For now, using the adapter is the only way to do the update. I know that they are investigating the cause of this problem.

Regards.
If you want to know my network, you can find it here.

Telegram: @krafgrgi

Image
 
User avatar
jainge
just joined
Topic Author
Posts: 23
Joined: Fri Mar 02, 2018 10:00 pm
Location: Honolulu, Hawaii
Contact:

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Thu Feb 11, 2021 1:39 am

Using RouterOS 6.47.9 goes as far as showing "status: downloading"

But it eventually shows "status: failure" after 10 minutes
 
User avatar
krafg
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 726
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Thu Feb 11, 2021 5:18 pm

WOW, I see that the problem continues yet. So, for now, the only way to do the firmware upgrade is using the miniPCIe to USB adapter.

Regards.
If you want to know my network, you can find it here.

Telegram: @krafgrgi

Image
 
User avatar
jainge
just joined
Topic Author
Posts: 23
Joined: Fri Mar 02, 2018 10:00 pm
Location: Honolulu, Hawaii
Contact:

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Thu Feb 11, 2021 7:02 pm

I purchased the 4G LTE Mini PCIe to USB Adapter, Model P2U52V06USB.

I sent a message to MikroTik-Technical Support yesterday.

Just waiting to get the instructions and files to use it.
 
User avatar
SiB
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1518
Joined: Sun Jan 06, 2013 11:19 pm
Location: Poland

Re: R11e-LTE-US Firmware Upgrade "failed"

Fri Apr 02, 2021 12:54 am

I purchased the 4G LTE Mini PCIe to USB Adapter, Model P2U52V06USB.

I sent a message to MikroTik-Technical Support yesterday.

Just waiting to get the instructions and files to use it.
And you receive them ? For many cases what I see, they not block it and few people just receive howto with firmware set.
MTCNA + MTCRE + MTCINE | ~600 users at ~150 RouterBoards in EMEA | Telegram: @SiB_PL | Buy me a caffe
WinBox Tip: F6 works as ALT+TAB | Gliffy.com - free network schematic | prnt.sc - free ScreenShot software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests