Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
Egate
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 552
Joined: Thu May 15, 2008 10:43 am
Location: South Africa

HOW TO PPTP as default gateway

Tue Sep 02, 2008 9:38 pm

Any suggestions? I need my PPTP client to be my default route, but can't set it as default rout, PPoE have to be default rout in order to establish a PPTP tunnel. What to do? Any ideas would be appreciated. Try policy routing and so forth, but no luck. Ish.
Happy days. :-)
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Wed Sep 03, 2008 12:21 pm

interface pptp-client set add-default-route=yes
 
User avatar
Egate
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 552
Joined: Thu May 15, 2008 10:43 am
Location: South Africa

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Wed Sep 03, 2008 5:24 pm

Thanks, however. Does not work, have to set PPPoE connection as default route in order for PPTP to connect. If set PPTP as default route PPPoE is route used as default. If PPPoE default rout disabled, PPTP link dies. Did also try to forward port 1723 and GRE through PPPoE with output chain, but no link
Happy days. :-)
 
User avatar
jp
Long time Member
Long time Member
Posts: 603
Joined: Wed Mar 02, 2005 5:06 am
Location: Maine
Contact:

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Thu Sep 04, 2008 2:52 am

You need to make a static route (/32) to the pptp server via the normal default gateway you don't want to use. Then the pptp can connect and you can route /0 over that.
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Thu Sep 04, 2008 12:40 pm

You need to set higher distance for PPPoE gateway [which ensures connectivity], default-route should be over PPTP.

Router is switched on,
- PPTP isn't established, because Internet isn't working;
- PPPoE is connected;
- PPTP is connected, because of distance PPTP gateway is being used.
 
User avatar
Egate
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 552
Joined: Thu May 15, 2008 10:43 am
Location: South Africa

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Thu Sep 04, 2008 2:41 pm

Thanks. Give PPTP server ip a default rout through PPPoE. Let PPTP assign default rout. Is connected and stay connected now. Still not working though. Can see TX traffic on PPPoe and PPTP at the same time. No RX though on PPTP although I do get RX on the PPPoE, which is a bit strange. Ping a site through the PPPoE but not PPTP. Is like when not masquirading, although have done that. Any ideas?
Happy days. :-)
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Thu Sep 04, 2008 4:09 pm

For PPTP, use interface pptp-client set <name> add-default-gateway=yes

For PPPoE, ip route add gateway=address_of_PPPoE_server distance=3
interface pppoe-client set <name> add-default-gateway=no
 
User avatar
Egate
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 552
Joined: Thu May 15, 2008 10:43 am
Location: South Africa

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Thu Sep 04, 2008 7:59 pm

Thank Sergejs. However, your way every now and then PPTP connection gets droped. Using JP's way connection very stabel. Did try both ways. Problem now, i still cant access internet. If i ping google ip, in torch i can see on PPPoE prot 47 and in traffic i see TX and RX traffic. On PPTP in torch i see ping but in traffic i only see TX trafic. Still something missing. Windows can do it, i am sure we can also.
Happy days. :-)
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6043
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Fri Sep 12, 2008 3:00 pm

as I understand you are running pptp over pppoe tunnel and you wan't pptp to be a default gateway. There are two ways to make it work:
1) add static route where dst-address is pptp servers ip and gateway is pppoe server. It will allow to establish pptp connection and route everything else over default route added by pptp.
2) add pptp default route in another routing table, mark traffic in mangle and route it over pptp.
 
User avatar
Egate
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 552
Joined: Thu May 15, 2008 10:43 am
Location: South Africa

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Sat Sep 13, 2008 10:28 pm

Hi

Thanks for reply. 1 is good, have done it, PPTP connection running very good, however can't access internet.

Sugestion 2, sorry do not understand, (another routing table). Mangle and route, not a problem
Happy days. :-)
 
jrjahangir
just joined
Posts: 7
Joined: Sun Dec 27, 2009 9:19 am

Re: HOW TO PPTP as default gateway

Fri Jul 22, 2011 10:38 pm

Dear Egate:


it should be work.

My config working well. thanks mikrotik support also you for posting this type of issue.




thanks
jahangir

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], Bing [Bot], inteq, Paternot, sindy and 86 guests