Community discussions

 
muhendis
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Jan 23, 2009 3:51 pm

Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Wed Dec 30, 2009 10:06 am

Windows Vista clients cannot obtain IP addresses from DHCP server on RB493. The reason for this is outlined on the Microsoft website as a failure by the DHCP server to set the DHCP BROADCAST flag.
See article http://support.microsoft.com/kb/928233
My question is: Does the RB493 support the DHCP BROADCAST flag? If so, how do I enable it so that Windows Vista Clients can obtain IP addresses?
 
User avatar
DannyZ
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 230
Joined: Mon Sep 07, 2009 2:21 pm
Location: Latvia

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Wed Dec 30, 2009 4:29 pm

have u set pool, add entry to adresss list?
 
muhendis
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Jan 23, 2009 3:51 pm

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Wed Dec 30, 2009 4:38 pm

have u set pool, add entry to adresss list?
Yes I have set the address. What entry and to which address list? The addresses are supposed to be dynamically given and not static
 
User avatar
DannyZ
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 230
Joined: Mon Sep 07, 2009 2:21 pm
Location: Latvia

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Wed Dec 30, 2009 5:03 pm

Ect. Image
 
muhendis
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Jan 23, 2009 3:51 pm

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Wed Dec 30, 2009 5:25 pm

The RB493 is set up properly. All the pool, address and IP are set up well. Clients from Windows XP, GNU/Linux get IP leases correctly. It is only Windows Vista and Windows 7 which has this problem. Microsoft is aware of this problem as mentioned in their knowledge base article at http://support.microsoft.com/kb/928233
 
User avatar
DannyZ
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 230
Joined: Mon Sep 07, 2009 2:21 pm
Location: Latvia

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Wed Dec 30, 2009 6:21 pm

create static dhcp lease for W-7/W-V based systems.
 
rpress
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 87
Joined: Thu May 07, 2009 5:13 am

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Thu Dec 31, 2009 12:23 am

DHCP is working here with Vista and Win7 clients, the computer I am typing on is Win7 using MikroTik DHCP. Maybe you have another DHCP server on the network?

Here is my config, maybe it helps you.

/ip dhcp-server
add address-pool=private authoritative=after-2sec-delay bootp-support=static \
disabled=no interface="private bridge" lease-time=3d name="private dhcp"
/ip dhcp-server option
add code=15 name=primary-dns-suffix value=office.local
/ip dhcp-server config
set store-leases-disk=5m
/ip dhcp-server network
add address=10.69.77.0/24 comment="" dns-server=10.69.77.254 domain=\
office.local gateway=10.69.77.254 netmask=24 ntp-server=10.69.77.254 \
wins-server=10.69.77.130
/ip pool
add name=private ranges=10.69.77.1-10.69.77.99
 
User avatar
desertadmin
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 232
Joined: Tue Jul 26, 2005 6:09 pm
Location: Las Vegas, New Mexico
Contact:

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Sun Feb 28, 2010 4:50 am

This is a non mikrotik related problem. This is a Windows problem that seems to have developed after Windows XP sp2 and Vista. Here is a link to Microsoft's site to correct this problem on the PC that is having the problem. This problem was giving me so many headaches until I stumbled acros the fix on Microsoft's site. I ran their fix it tool and the dhcp addressed Vista machine that I am posting this message from now works better than ever.

Side noted problem is broadcast related. It would seem to peg the broadcast bit, which than caused streaming and xbox live packets to drag and drop.

Anyways here is the link I hope it helps your customers out as much as it has helped me.
http://support.microsoft.com/kb/928233

Cheers

-Sincerely
DesertAdmin
 
roadracer96
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 714
Joined: Tue Aug 25, 2009 12:01 am

Re: Windows Vista cannot obtain IP from DHCP on RB493

Tue Mar 02, 2010 5:12 am

Never tried on a 493, but on 433s and 450s, I have at least a dozen vista/Win7 computers that have no problems getting an IP...

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], MSN [Bot] and 14 guests