Community discussions

MikroTik App
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 10:39 am

Hello,
I just got a Routerboard 1100 and need to install Dude server on it.
Got the server from mikrotik.com (PPC) copied into root folder, rebooted the routerboard. In the logs I got that Dude server is installed but I cannot find it anywhere. I got just a file into packages and when I try to enable it the server shows in log "package dude is unscheduled by admin".

Any ideeas? :)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24645
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 10:42 am

you don't need to enable it. it works right after upload and reboot.
unscheduled in log simply means you cancelled uninstall, this has no relevance to the issue.

you will not see any trace of Dude server in RouterOS. to use it, connect with Dude windows client application to the RouterOS IP address.
No answer to your question? How to write posts
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 10:59 am

Tnx for the reply normis.
I have downloaded and installed dude for windows from mikrotik website, tried to connect to my router ip and in the lower left corner I have an error witch I cannot read it: "Error: Connect fail: No connection could be made because the tha....."

How can I see the whole text of that error?

I must tell you that on mikrotik website, wiki and forum I cannot find any information about installing and using the dude from RouterOs. How can a user guess that he have to install the dude for windows to access the dude server on routeros?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24645
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 11:11 am

sorry, the error message is cut off because of a known problem, it will be fixed in the future.

There is no way to use The Dude from RouterOS. It's just a server/agent. It has no interface, you must use the Dude windows program to connect to it. You can also use the web interface, but that will require another PC anyway.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Th ... S_as_Agent

make sure your RouterOS is not blocking the connection with any Input chain firewall rules.
No answer to your question? How to write posts
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 11:21 am

It's a new routerboard 1100, with no firewall rules.
I got it for testing and bridged all the ethernet to bridge1.
I can connect to that IP with winbox, but dude got that error.

What could be wrong there?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24645
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 11:22 am

show me the output of "/system package print"

and "/ip address print" and also "/ip firewall export"
No answer to your question? How to write posts
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 11:34 am

[admin@MikroTik] > /system package print
Flags: X - disabled
# NAME VERSION SCHEDULED
0 system 5.0beta4
1 dhcp 5.0beta4
2 X ipv6 5.0beta4
3 hotspot 5.0beta4
4 mpls 5.0beta4
5 security 5.0beta4
6 routing 5.0beta4
7 X wireless 5.0beta4
8 routeros-powerpc 5.0beta4
9 routerboard 5.0beta4
10 ppp 5.0beta4
11 dude 4.0beta2
12 advanced-tools 5.0beta4

[admin@MikroTik] > /ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK BROADCAST INTERFACE
0 ;;; default configuration
80.97.140.241/24 80.97.140.0 80.97.140.255 bridge1

[admin@MikroTik] > /ip firewall export
# jan/02/1970 02:16:56 by RouterOS 5.0beta4
# software id = JLH6-4UH4
#
/ip firewall connection tracking
set enabled=yes generic-timeout=10m icmp-timeout=10s tcp-close-timeout=10s tcp-close-wait-timeout=10s \
tcp-established-timeout=1d tcp-fin-wait-timeout=10s tcp-last-ack-timeout=10s tcp-syn-received-timeout=5s \
tcp-syn-sent-timeout=5s tcp-syncookie=no tcp-time-wait-timeout=10s udp-stream-timeout=3m udp-timeout=10s
/ip firewall nat
add action=passthrough chain=unused-hs-chain comment="place hotspot rules here" disabled=yes
add action=masquerade chain=srcnat comment="masquerade hotspot network" disabled=no src-address=10.5.50.0/24
/ip firewall service-port
set ftp disabled=no ports=21
set tftp disabled=no ports=69
set irc disabled=no ports=6667
set h323 disabled=no
set sip disabled=no ports=5060,5061
set pptp disabled=no
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24645
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 11:39 am

Is your Dude client version also v4.0beta2 ?
did you actually use 80.97.140.241 in the winbox connect-to window, or you maybe used the MAC address?
No answer to your question? How to write posts
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 11:44 am

Yes, my dude client is 4.0beta2.
I have used both IP address and MAC address to connect in the winbox to the Routerboard, and works in both cases.
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 12:26 pm

I have uninstalled the dude 4.0beta2 and reinstall Dude v3.6 on routeros and windows and now works.
Maybe is a bug on that beta.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24645
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 20, 2010 12:31 pm

we will test dude server on RB1100, thanks
No answer to your question? How to write posts
 
w0lt
Member
Member
Posts: 498
Joined: Wed Apr 02, 2008 2:12 pm
Location: Minnesota USA

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Wed Jul 21, 2010 3:45 am

Normis,
I have found the exact same error using Dude 4.0beta2, and a RB800. It would not allow me to log into the RB800 Dude server and provided me with the same error message.. The Dude 4.0beta2 pkg was installed correctly. Removing the Dude 4.0beta2 pkg, and reinstalling the Dude 3.6 pkg solves the problem.

Something in 4.0beta2?

-tp
MTCNA - 2011

" The Bitterness of Poor Quality Remains Long After the Sweetness of Low Price is Forgotten "

Image
 
schat
newbie
Posts: 48
Joined: Tue Feb 07, 2006 7:07 am
Location: Bishop, CA
Contact:

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Sun Jan 23, 2011 9:45 pm

Has there been any resolution to this issue?
I just got a new 1100 with 4.13 and 2Gb ram installed on it.
I dropped dude 4.0beta2 under files and rebooted.
It shows dude but I cannot log into it.
Any ideas?
 
User avatar
sergejs
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6624
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:33 pm
Location: Riga, Latvia
Contact:

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jan 25, 2011 10:44 am

schat, w0lt

yes, it is correct. Currently The Dude 4.0rc2 package does not work on PPC platform (RB600/800/1000/1100).
 
leoware
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Jun 08, 2007 8:29 pm

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Tue Jul 03, 2012 5:51 am

Hi, I've just installed the same old buggie version of the dude on my RB1100AHX2 (obviously without sucess), then I realize it's has been a while without any notice of a new release of the dude.
I would like to know what is the status of the software (it is still alive?), and if we shall keep waiting a new version or we just should lookup for another network monitor software?

If that's the case? may any of you recommend a good (mikrotik friendly) network monitor software?

Thanks in advance.
 
luismiguelvenezuela
just joined
Posts: 1
Joined: Fri Mar 31, 2017 9:23 pm

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Sat Apr 08, 2017 6:59 pm

Hello, Greetings, I am new to this site, I really like it, my friends, I have a serious problem. My RB1100 does not accept any server package, I dude, I installed them all and there is no way I can appear in the list
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7603
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Thu Apr 13, 2017 10:15 pm

 
Shankulashvili
just joined
Posts: 5
Joined: Fri May 26, 2017 12:31 pm

Dude server installation Problem

Fri May 26, 2017 12:37 pm

hi guys .. i am new in this site... i have problem whit dude server.. when i whant install dude server on router board CCR1036 (Firmware version 3.33) and rebooting router. dude is not instalating on router... how i can solve this problem ... ?
 
User avatar
pukkita
Trainer
Trainer
Posts: 3037
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:09 am
Location: Spain

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Fri May 26, 2017 11:54 pm

ROS version? did you check the log?
Simplicity is the Ultimate Sophistication - Da Vinci
Getting the most out of this forum
 
Shankulashvili
just joined
Posts: 5
Joined: Fri May 26, 2017 12:31 pm

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Sat May 27, 2017 1:37 am

ROS version? did you check the log?
version 3.33
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7603
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Sat May 27, 2017 7:31 am

Can you read? The reason is written in red. You have to match dude version with Ros version... So upgrade to 6.39.1 and it will be working.
 
User avatar
paams
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 217
Joined: Sun Aug 23, 2009 6:26 pm

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Thu Oct 05, 2017 5:06 pm

Hello there!

I want to run dude server on my RB433AH router board installed at backhaul tower site for spectral scan monitoring to get clear channel frequency for link connectivity. Could you please let me know which dude server package i need to have download from Mikrotik site? Any assistance from Mikrotik expert will be greatly appreciated. Thanks.
 
User avatar
pukkita
Trainer
Trainer
Posts: 3037
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:09 am
Location: Spain

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Fri Oct 06, 2017 12:15 pm

There's no dude server for MIPSBE platform, it's only supported on Tile, ARM, MMIPS and x86/CHR.

You need to install it on a supported router, then by adding the RB433 as a device, (and as long as wireless cards used aren't AC chipset), you'll be able to do spectral scans from the main dude server.
Simplicity is the Ultimate Sophistication - Da Vinci
Getting the most out of this forum
 
User avatar
paams
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 217
Joined: Sun Aug 23, 2009 6:26 pm

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Fri Oct 06, 2017 4:24 pm

There's no dude server for MIPSBE platform, it's only supported on Tile, ARM, MMIPS and x86/CHR.

You need to install it on a supported router, then by adding the RB433 as a device, (and as long as wireless cards used aren't AC chipset), you'll be able to do spectral scans from the main dude server.
Hello pukkita! thanks for keep supporting. I really appreciate you assistance to me. Okay! i got it. As you know i need spectral scanning tool very importantly to further fine tune my radio links' frequency for more better connectivity to my already setup discussed with you. Hope you understand my concern very well. Also, could you please let me know did you see the setup topology you have asked for? and associated signal outputs. Thanks.

Who is online

Users browsing this forum: CZFan and 34 guests