Community discussions

MUM Europe 2020
 
User avatar
saintofinternet
Forum Veteran
Forum Veteran
Topic Author
Posts: 760
Joined: Thu Oct 15, 2009 3:52 am

3G problems

Mon Nov 28, 2011 2:29 pm

hi,
**********************************************************************
ip route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic,
C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme,
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 ADS 0.0.0.0/0 10.112.112.118 1
1 ADC 10.0.0.0/8 10.10.1.201 ether1 0
2 ADC 10.112.112.118/32 112.110.184.231 ppp-out1 0
**********************************************************************
ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 D 112.110.184.231/32 10.112.112.118 ppp-out1
1 10.10.1.201/8 10.0.0.0 ether1
**********************************************************************
above i have given print out of the status of my routeros after connecting to the internet over a 3G HSPDA stick.

i can ping the internet website from terminal window in Winbox. but when i try to access the internet over laptop connected via ethernet i just cannot.

help appreciated....
by professionals, for professionals....
Don't forget to give KARMA!!!
 
User avatar
saintofinternet
Forum Veteran
Forum Veteran
Topic Author
Posts: 760
Joined: Thu Oct 15, 2009 3:52 am

Re: 3G problems

Mon Nov 28, 2011 6:11 pm

anyone out there who can help me??
by professionals, for professionals....
Don't forget to give KARMA!!!
 
User avatar
dasiu
Trainer
Trainer
Posts: 232
Joined: Fri Jan 30, 2009 11:41 am
Location: Reading, UK
Contact:

Re: 3G problems

Mon Nov 28, 2011 6:23 pm

1. Is it ether1 or another? You need IP config on the ether interface :). Can the computer ping MikroTik? Is MikroTik the default gateway for the computer? Does tracert from computer show first step as MikroTik - and then (steps 2 and following) nothing?
2. You need to have masquerading (/ip firewall nat) on out-interface=ppp-out1
3. Maybe you need to modify each forwarded IP packet adding +1 to TTL (in /ip firewall mangle) :).

That should be it :).
 
User avatar
saintofinternet
Forum Veteran
Forum Veteran
Topic Author
Posts: 760
Joined: Thu Oct 15, 2009 3:52 am

Re: 3G problems

Mon Nov 28, 2011 7:05 pm

will NAT help or Static Routes help?

anywhere on forum where i can read about this 3G USB data forwarding to Ether1 and WLAN1 ??
by professionals, for professionals....
Don't forget to give KARMA!!!
 
User avatar
dasiu
Trainer
Trainer
Posts: 232
Joined: Fri Jan 30, 2009 11:41 am
Location: Reading, UK
Contact:

Re: 3G problems

Mon Nov 28, 2011 9:16 pm

will NAT help or Static Routes help?

anywhere on forum where i can read about this 3G USB data forwarding to Ether1 and WLAN1 ??
Have you read my last post? Well, I will try to put it in simple words. Just add:
/ip firewall nat add chain=srcnat action=masquerade out-interface=ppp-out1
 
User avatar
saintofinternet
Forum Veteran
Forum Veteran
Topic Author
Posts: 760
Joined: Thu Oct 15, 2009 3:52 am

Re: 3G problems

Tue Nov 29, 2011 5:28 am

tried it but still not working... :(

following are my settings....
error.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
by professionals, for professionals....
Don't forget to give KARMA!!!
 
User avatar
saintofinternet
Forum Veteran
Forum Veteran
Topic Author
Posts: 760
Joined: Thu Oct 15, 2009 3:52 am

Re: 3G problems

Tue Nov 29, 2011 11:44 am

normis.... yelp!!!
by professionals, for professionals....
Don't forget to give KARMA!!!
 
User avatar
saintofinternet
Forum Veteran
Forum Veteran
Topic Author
Posts: 760
Joined: Thu Oct 15, 2009 3:52 am

Re: 3G problems

Tue Nov 29, 2011 1:32 pm

these are my settings below....

*******************************************************************
*******************************************************************
[admin@MikroTik] > ip route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic,
C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme,
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 ADS 0.0.0.0/0 10.112.112.123 1
1 ADC 10.112.112.123/32 27.97.194.251 ppp-out1 0
2 ADC 192.0.0.0/8 192.168.1.10 ether1 0
*******************************************************************
*******************************************************************
[admin@MikroTik] > ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 192.168.1.10/8 192.0.0.0 ether1
1 D 27.97.194.251/32 10.112.112.123 ppp-out1
*******************************************************************
*******************************************************************
[admin@MikroTik] > ip firewall nat print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0 chain=srcnat action=masquerade out-interface=ppp-out1
*******************************************************************
*******************************************************************
still not working :(

although i can ping any website from the Winbox Terminal window.... i cannot browse or ping from the laptop connected to this Routerboard on Ether1.

Laptop IP Config

IP: 192.168.1.1
Subnet: 255.0.0.0
Gateway: 192.168.1.10
DNS: 192.168.1.10

[flash=]HELP!!!!![/flash]
by professionals, for professionals....
Don't forget to give KARMA!!!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests