Community discussions

MUM Europe 2020
 
richard_s
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 61
Joined: Wed Nov 07, 2007 3:24 pm

Help routing problem

Wed May 01, 2013 5:46 pm

I have been trying to setup a RB433 (V5.11) with 192.168.1.17 (Gateway to internet 192.168.1.1) on Wlan1 and 192.168.2.1 on Bridge1. No matter what I have tried I cannot get a connection from 1 networkto the other.
What have I done wrong or what is missing?

ip> address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 192.168.1.17/24 192.168.1.0 wlan1
1 192.168.2.1/24 192.168.2.0 bridge1

/ip> route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic,
C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme,
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 A S 0.0.0.0/0 wlan1 1
1 ADC 192.168.1.0/24 192.168.1.17 wlan1 0
2 ADC 192.168.2.0/24 192.168.2.1 bridge1 0

ip firewall> nat print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0 chain=srcnat action=masquerade out-interface=wlan1



Thanks

Richard
 
columf
just joined
Posts: 17
Joined: Thu Apr 18, 2013 12:58 pm

Re: Help routing problem

Wed May 01, 2013 10:53 pm

bit of a noob myself so this may not work try adding /ip route add gateway=192.168.1.1
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 473
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: Help routing problem

Wed May 01, 2013 11:42 pm

Your default route has the wlan interface on it, this only works for ppp type connections.

You need to specify the next hop IP address instead.

Nick.
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)
 
richard_s
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 61
Joined: Wed Nov 07, 2007 3:24 pm

Re: Help routing problem

Thu May 02, 2013 11:18 am

Pardon my ignorance but how do I set the next hop?

Thanks

Richard
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Help routing problem

Thu May 02, 2013 11:34 am

No matter what I have tried I cannot get a connection from 1 networkto the other.
What have I done wrong or what is missing?
If you mean you can't access devices on the bridge from devices on wlan1, that is correct. Unless you route that from the wlan1 gateway router, you can't.

If you mean you can't access wlan1 devices from the bridge, then you have a problem. That would probably be solved by columf's suggestion.
 
richard_s
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 61
Joined: Wed Nov 07, 2007 3:24 pm

Re: Help routing problem

Thu May 02, 2013 12:02 pm

I have tried columf's suggestion. config is:-

/ip address> print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 192.168.1.17/24 192.168.1.0 wlan1
1 192.168.2.1/24 192.168.2.0 bridge1

/ip route> print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic,
C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme,
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 A S 0.0.0.0/0 192.168.1.1 1
1 S 0.0.0.0/0 wlan1 1
2 ADC 192.168.1.0/24 192.168.1.17 wlan1 0
3 ADC 192.168.2.0/24 192.168.2.1 bridge1 0


ip firewall nat> print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0 chain=srcnat action=masquerade out-interface=wlan1

I cannot ping Wlan1 from Bridge 1

Any thoughts?

Richard
 
SurferTim
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4637
Joined: Mon Jan 07, 2008 10:31 pm
Location: Miramar Beach, Florida

Re: Help routing problem

Thu May 02, 2013 12:06 pm

Can you ping 192.168.1.1 from the bridge?
Can you ping from a wlan1 device to another wlan1 device?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests